Pagina's

Balletjes in tomatensaus

Ingrediënten

Gehaktballetjes
- 800gr Gehakt, gemengd
- 1 Ei 
- Paneermeel
- Nootmuskaat
- Zwarte peper
- Zeezout

Tomatensaus
- 800gr Gepelde tomaten
- 35gr geconcentreerde tomatenpuree
- 2 Uien
- Bakboter
- 2 Kippenbouillon blokjes
- 3 Blaadjes Laurier
- Tijm
- Rozemarijn
- Peterselie

Bereiding

Gehaktballetjes
Meng het gehakt met ei, 1 ui en paneermeel en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
Kneed het geheel tot een compacte massa
Vorm er balletjes van
Laat de balletjes een tijdje opstijven onder plasticfolie in de koelkast

Gepocheerde balletjes
Neem een ruime kookpot, 1 liter water en 1 kippenbouillon blokje en breng aan de kook
Leg er de balletjes voorzichtig in met de schuimspaan en laat circa 10 minuten garen (ze zijn gaar als ze komen bovendrijven). Zorg dat het water net onder het kookpunt blijft, zo blijven de balletjes goed mals.
Schep ze met de schuimspaan uit de pot en laat wat uitlekken

Tomatensaus
Verhit de boter in een pan en fruit de ui
Doe er de gepelde tomaten, tomatenpuree, kippenbouillonblokje fijn kruimelen, tijm, rozemarijn en laurierblaadjes bij. Leng verder aan met bouillon waarin balletjes werden gepocheerd.
Breng op smaak met peper en zout en roer alles door elkaar
Breng aan de kook, verminder het vuur en laat het geheel op een zacht vuurtje sudderen. (min 30 minuten om de zurige smaak van de tomaten te laten verdwijnen)
Mix de saus met een staafmixer
Kook de saus verder tot de gewenste sausdikte (gebruik eventueel maiszena om te dikken)



Voeg de gehaktballetjes en de peterselie toe aan de tomatensaus, roer alles nog eens om en warm alles nog even op.
Eventueel verder op smaak brengen met peper en zou en indien te zuur eventueel beetje suiker toevoegen.
Serveer met aardappelpuree







Geen opmerkingen:

Een reactie posten